Jak zrobić najsilniejszy naturalny antybiotyk?

0
12
najsilniejszy naturalny antybiotyk

Najsilniejsze naturalne antybiotyki zostały człowiekowi ofiarowane przez Matkę Naturę i występują powszechnie w przyrodzie. Stanowią one alternatywę dla antybiotyków półsyntetycznych oraz syntetycznych sprzedawanych głównie w aptece. Badania dowodzą, iż najsilniejszy naturalny antybiotyk może o wiele skuteczniej wspomóc walkę z chorobą aniżeli preparaty apteczne. Jakie więc produkty posiadają dobroczynne właściwości antybiotyczne? Jak zrobić najsilniejszy naturalny antybiotyk oraz jakie zalety posiada jego stosowanie? Przekonaj się, kiedy warto sięgnąć po najsilniejszy naturalny antybiotyk. Zapraszamy do lektury.

Najsilniejszy naturalny antybiotyk a antybiotyk syntetyczny i półsyntetyczny – rozróżnienie

Wynalezienie antybiotyków wiele lat temu zrewolucjonizowało ówczesną medycynę i pozwoliło wyleczyć wiele dotychczas śmiertelnych chorób. Pierwszy antybiotyk, który został nazwany penicylina odkryto całkowicie przypadkowo przez A. Fleminga w roku 1982. Kilka lat po jego odkryciu został wprowadzony na rynek medyczny jako lek, który był stosowany w leczeniu różnorodnych chorób np. chorób o podłożu bakteryjnym. Antybiotyki syntetyczne czy półsyntetyczne stosowane są powszechnie w leczeniu różnego gatunku infekcji. Badania pokazują, iż posiadają one właściwości bakteriobójcze lub/i bakteriostatyczne. Mają one za zadanie wyeliminować z organizmu człowieka drobnoustroje chorobotwórcze i zahamować proces ich namnażania przy jednoczesnym nieszkodzeniu tkanko ludzkim. Często są przepisywane przez lekarzy, gdyż cechuje je wysoka skuteczność. Współcześnie stosowanie antybiotyków aptecznych budzi ogromne kontrowersje. Warto więc swoją uwagę skierować w stronę najsilniejszych naturalnych antybiotyków, które stanowią kuszącą alternatywę. Wiele najsilniejszych naturalnych antybiotyków wiele osób posiada we własnym domu.

Decydując się na wybór pomiędzy najsilniejszym naturalnym antybiotykiem a antybiotykiem syntetycznym lub półsyntetycznym warto znać chociaż podstawy, które pokazują różnice między nimi. Czym więc różnią się one od siebie? Antybiotyki naturalne to produkty głównie pochodzenia roślinnego, które wytwarzane są przez mikroorganizmy – z łatwością można znaleźć je w najbliższej przyrodzie. Leki z grupy farmaceutyków półsyntetycznych także są produkowane w sposób naturalny przez drobnoustroje, lecz po wyizolowaniu ich poddawane są masie modyfikacji chemicznych. Z kolei produkty syntetyczne w całości wytwarzane są przez człowieka, pomimo iż, inspiracja na ich powstanie została upatrzona w naturze. Wiele osób jest zdania, że antybiotyki półsyntetyczne oraz syntetyczne są nagminnie nadużywane przez człowieka, co ma ogromny negatywne odzwierciedlenie w ich zdrowiu. Uczeni udowodnili również, że chorobotwórcze bakterie mają zdolność do stopniowego uodparniania się na zażywanie antybiotyków.

Najsilniejszy naturalny antybiotyk – zalety

Matka Natura, w naszej najbliższej przyrodzie dostarcza człowiekowi mnóstwo różnorodnych możliwości walki z chorobami. Ponadto, wspomniana walka z wirusami, grzybami czy bakteriami jest skuteczna oraz bezpieczna dla zdrowia człowieka. Najsilniejsze naturalne antybiotyki każdy z nas znajdzie w swoim ogródku, domu, pobliskim warzywniaku czy w sklepie z ziołami. Właściwie dobrany najsilniejszy naturalny antybiotyk pomoże rozprawić się z daną chorobą np. grypą, przeziębieniem. Bardzo ważną zaletą jest powszechna dostępność znacznej części produktów, które pełnią rolę naturalnych antybiotyków. Cebula, czosnek, grejpfrut czy miód to produkty, które praktycznie każdy z nas ma w swojej lodówce lub spiżarce. Racjonalnie spożywane są całkowicie bezpieczne dla człowieka – można wtedy z ich dobrodziejstw korzystać codziennie. Najważniejszym ich atutem jest medyczny fakt, iż nie przyczyniają się do uodporniania na żadne bakterie, jak dzieje się w przypadku antybiotyków aptecznych. Nawet długotrwałe zażywanie najsilniejszych naturalnych antybiotyków nie będzie powodował powstanie odporności bakteryjnej.

Najsilniejszy naturalny antybiotyk – lista

Na liście najsilniejszych naturalnych antybiotyków na szczególne uznanie zasługują cztery istotne produkty – cebula, czosnek, miód i cytryna. Są to produkty łatwo dostępne dla człowieka a jednocześnie mające ważny wpływ na zdrowieNajsilniejszy naturalny antybiotyk zazwyczaj znaleźć można w najbliższej przyrodzie – bardzo dużo roślin występujących naturalnie wykazuje antybiotyczne właściwości. Warto skierować uwagę na te produkty, które wykazują najsilniejsze, najlepsze i najskuteczniejsze działanie, a przy tym są łatwo dostępne. Do listy – najsilniejszy naturalny antybiotyk można zaliczyć następujące produkty:

  • Czosnek to najsilniejszy naturalny antybiotyk, który stosowany jest najczęściej przez człowieka. Posiada on specyficzny zapach, który nie każdy lubi, lecz nie można mu odmówić prozdrowotnych właściwości. Za jego skuteczne działanie antybiotyczne odpowiada środek nazywany allicyna, uwalniana podczas miażdżenia czosnku oraz wielosiarczki (np. allicyna, tiosulfinat czy ajoen), które są produktami rozpadu wspomnianej alicyny. Dlatego też, istotną rolę w terapii wykazuje jego zapach, który jest specyficzny – jeżeli nie czujemy jego zapachu to znaczy, że nie posiada on wtedy działania bakteriobójczego. Najlepiej więc spożywać go w formie rozdrobnionej, gdyż wtedy uważany jest dopiero za najsilniejszy naturalny antybiotyk. Nic nie da połkniecie czosnku w całości czy poddanie go obróbce termicznej. Ten naturalny specyfik zapobiega rozwojowi bakterii, wirusów, zwalcza je oraz obniża ciśnienie krwi. Stosowany jest w wielu różnorodnych chorobach pochodzenia bakteryjnego oraz wirusowego np. przeziębieniu, grypie czy infekcjach górnych dróg oddechowych.
  • Cebula to jeden z najbardziej cenionych i najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Swoje działanie ma zbliżone do działa czosnku. W swoim składzie zawiera allicynę, która świetnie zabija bakterie chorobotwórcze. Najlepiej cebulę spożywać na surowo. Zaleca się stosowanie syropu z cebuli w razie choroby, który ma działanie wykrztuśne oraz przeciwkaszlowe.
  • Miód oprócz walorów smakowych jest również bardzo skuteczny w walce z bakteriami. Wykazuje on działanie osmotyczne tj. prowadzi do odwodnienia komórki bakteryjnej, co w efekcie eliminuje ją z organizmu człowieka. Miód jako najsilniejszy naturalny antybiotyk ma również potencjał do zwalczania infekcji, jak i utrudnia rozwój oraz uodparnianie się różnorodnych patogenów w organizmie. Miód doskonale radzi sobie z walką z bakteriami paciorkowca czy gronkowca, laseczki wąglika, prątki gruźlicy czy nawet rzęsistka pochwowego.
  • Ekstrakt z pestek grejpfruta nazywany jest cytrusowym najsilniejszym antybiotykiem naturalnym. Stosuje się go od wielu lat w medycynie naturalnej. Swoje właściwości zawdzięcza dużej ilości witaminy C oraz bioflawonoidom. Sprawdza się on w profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób np. chorób przewodu pokarmowego czy zakażenia dróg oddechowych oraz chorobach skóry.
  • Imbir od dawna wiedzie prym pośród najsilniejszych naturalnych antybiotyków, ponieważ idealnie radzi sobie w przypadku zakażeń bakteryjnych. Doskonale działa na groźne patogeny np. Listeria, Sallmonella oraz w różnorodnych infekcjach. Najczęściej stosowany jest przy przeziębieniu czy grypie, gdyż posiada właściwości odkażające, napotne oraz przeciwzapalne.
  • Cytryna jest produktem, którego nie trzeba przedstawiać nikomu. Znana jest ona głównie z dużej zawartości witaminy C, która świetnie działa na odporność. Warto sięgnąć profilaktycznie po ten najsilniejszy naturalny antybiotyk w okresie jesiennym, zimowym oraz wiosennym, kiedy ryzyko infekcji wirusowych czy bakteryjnych zwiększa się.
  • Oregano stosuje się zazwyczaj w formie przyprawy przy zapaleniu oskrzeli bądź też w czasie infekcji górnych dróg oddechowych, jak i dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego.
  • Szałwia w formie naparu, napoju lub roztworu do inhalacji pomaga w walce z anginą i niweluje ból gardła. Stosowana jest także w formie płukanki lub okładów – sprawdza się wtedy idealnie w dolegliwościach żołądkowych, problemach z jamą ustną oraz jako regulacja temperatury ciała.
  • Tymianek stosowany jest najczęściej w formie olejku eterycznego, który działa wykrztuśnie przy infekcji dróg oddechowych.
  • Czystek najczęściej stosuje się w formie herbacianego naparu. Wpływa on na odporność organizmu oraz wspomaga leczenie kaszlu czy chorób gardła.
  • Cynamon w formie przyprawy wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz bakteriobójcze. Cynamon jako jeden najsilniejszych naturalnych antybiotyków zawiera sporo antyoksydantów wspomagających funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka.
  • Bazylia
  • Nagietek spożywany jest w formie napary herbacianego. Wykazuje on działanie zwalczające wirusy grypy.
  • Nawłoć pospolita stosowana jest przy infekcjach dróg moczowych oraz w leczeniu nerek. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne.
  • Nasturcja mniejsza to najsilniejszy naturalny antybiotyk przeciwko bakteriom, które wywołują choroby zapalne nerek czy dróg moczowych, jak i również zapalenie górnych dróg oddechowych. Spożywana jest najczęściej w formie naparu.
  • Sosna zwyczajna w medycynie naturalnej stosowana jest w postaci syropu, olejku czy naparów herbacianych. Rewelacyjnie działa przeciwkaszlowo, wykrztuśnie oraz bakteriobójczo. Zalecana przez specjalistów podczas zapalenia krtani, kataru, kaszlu oraz przeziębienia.
  • Aloes uważany jest za najsilniejszy naturalny antybiotyk i jego działanie porównywalne jest do działania penicyliny. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie.
  • Kurkuma – stosowana jest najczęściej w formie przyprawy. Ma działanie przeciwzapalne.
  • Echinecea to inaczej jeżówka purpurowa. Wykazuje ona działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Świetnie wpływa na układ odpornościowy człowieka.
  • Lapacho to nic innego jak suszona kora drzewa Lapacho. Stosuje się ją najczęściej w formie naparów herbacianych. Posiada działanie antywirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Stosowana na różnorodne choroby wywołane bakteriami, wirusami oraz grzybami.
  • Propolis – nazywany jest również kitem pszczelim, który stosuje się w formie tabletek
  • Kapusta kiszona – rewelacyjnie wspomaga system immunologiczny.

Jak zrobić najsilniejszy naturalny antybiotyk – przepis

Jak zrobić najsilniejszy naturalny antybiotyk? To pytanie zadaje sobie mnóstwo ludzi, którzy mają świadomość jaka dobroczynna siła tkwi w produktach naturalnych. Do przygotowania mikstury potrzebujemy produkty, które każdy z nas posiada w swojej kuchni bądź przydomowym warzywniaku. Mikstura z najsilniejszych naturalnych antybiotyków wzmocni organizm oraz skutecznie podejmie walkę z infekcjami. Należy zaopatrzyć się w cytrynę, pomarańczę, miód, czosnek, imbir, kurkuma oraz grejpfrut. Cytrynę, pomarańcze oraz grejpfrut należy obrać, pozbywając się również białej części (ma ona gorzki posmak). Imbir i czosnek również należy obrać. Nie wolno usuwać pestek z grejpfruta, gdyż ekstrakt w nim zawarty ma dobroczynne właściwości dla zdrowia. Wszystkie produkty pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w naczyniu, następnie zmiksować je za pomocą blendera. Uzupełnić naczynie wodą – około 800 ml. Tak przygotowaną miksturę należy pić profilaktycznie (pół szklanki dziennie) przez okres kilku dni. Profilaktycznie można miksturę wzbogacić o spożywanie innych naturalnych antybiotyków wyżej wymienionych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj