Zdrowe zamienniki słodyczy stają się coraz bardziej popularne. Stosują je głównie osoby dbające o swój wygląd, unikające jedzenia cukrów prostych, jak i te, które z powodów chorobowych nie mogą spożywać tradycyjnych słodkości. Zamienniki słodyczy przydadzą się zawsze wtedy, kiedy najdzie człowieka ochota na coś słodkiego. Istnieje wiele pomysłów na zamienniki słodyczy. Jakie więc zdrowe zamienniki słodyczy można stosować w sposób racjonalny podczas diety?
Czy zamienniki słodyczy są zdrowe?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy zamienniki słodyczy są zdrowe dla człowieka podczas diety? Na samym początku, aby odpowiedzieć na to pytanie, należy zacząć od podstaw. Bardzo ważną informacją jest, że nie wszystkie słodycze są złe! Znaczna ich część, która nazywana jest zamiennikami słodyczy tradycyjnych przynosi człowiekowi wiele korzyści. Niekorzystne właściwości popularnych słodyczy nie wynikają ze słodkiego ich smaku. Problem tkwi bowiem w przetworzonych cukrach prostych oraz utwardzonych tłuszczach roślinnych, gdyż to one mają negatywny wpływ na organizm człowieka (przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej prowadząc do nadwagi czy otyłości, zwiększają znacznie ryzyko zachorowania na cukrzycę czy niekorzystnie wpływają na układ sercowo –naczyniowy). Ogromne znaczenie w kontekście zadanego pytania tj. czy zamienniki słodyczy są zdrowe i dobre dla człowieka ma skład spożywanych słodkości. Dokładne sprawdzenie składu produktu powinno być pierwszą rzeczą, jaką zrobimy przed jego spożyciem. Im mniej w danym produkcie substancji chemicznych czy syntetycznych substancji słodzących tym korzystniej dla naszego zdrowia. Rozsądniej jest więc sięgać po zdrowsze oraz bezpieczne dla człowieka zamienniki słodyczy. Zamienniki słodyczy, co prawda zawierają cukier w swoim składzie, lecz nie są to cukry proste. Ponadto są one bogate w dobroczynne składniki odżywcze, wpływając pozytywnie na organizm.
Zdrowe zamienniki słodyczy – propozycje
Czy istnieją zdrowe zamienniki słodyczy? Czym zastąpić słodycze? Osoby, które zadają sobie te pytania oraz pragną wykluczyć ze swojego menu tradycyjne słodkości, mają do wyboru wiele produktów, które doskonale nadają się, jako zamiennik słodyczy. Zdrowe oraz odżywcze przekąski to między innymi świeże owoce, owoce suszone, bakalie, nasiona czy pestki.
Owoce świeże
Na pytanie, jaki jest idealny zamiennik słodyczy, najlepszą odpowiedzią zawsze będzie, że owoce. Poza fruktozą – cukier owocowy, dostarczają one wiele cennych witamin, odżywczych substancji oraz co ważne, z powodzeniem zaspokajają potrzebę spożycia czegoś słodkiego (ze względu na ich słodki smak). Znaczna część owoców, jest skarbnicą dobroczynnych mikroelementów. Ponadto, co istotne, można je spożywać pod wieloma postaciami tj. świeże, pieczone, w formie musu czy chipsów. Owoce, w każdej postaci sprawdzą się idealnie w roli pysznej przekąski..
Owoce suszone
Świetnym zamiennikiem słodyczy są także suszone owoce, między innymi suszone figi, śliwki, daktyle czy morele. W diecie sprawdzają się również chipsy z kokosa czy bananów. Suszone owoce są bogate w błonnik, witaminy, przeciwutleniacze minerały oraz zdrowe cukry. Dodają one energii oraz uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo regulują funkcjonowania układu trawiennego, pomagają utrzymać zgrabną figurę oraz są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Nie należy jednak mylić, zdrowych owoców suszonych z owocami kandyzowanymi.
Warzywa
Nie można zapominać, że część warzyw posiada słodki smak i również mogą sprawdzić się w roli zamiennika słodyczy, jak i zaspokoić chęć na słodkie. Do takich warzyw można zaliczyć między innymi bataty, paprykę, pomidory oraz marchewkę – są to niskokaloryczne warzywa, które dostarczają cennych składników odżywczych człowiekowi.
Bakalie
Mieszanka suszonych orzechów i owoców to rewelacyjny zamiennik słodyczy. Zawierają one węglowodany, błonnik oraz cenne kwasy tłuszczowe, witaminy, co ma korzystny wpływ na organizm (wykazuje działanie przeciwzapalne oraz obniża stężenie „złego” cholesterolu LDL). Szczególnie, jako zamiennik słodyczy polecane są orzechy.
Gorzka czekolada, pasta z kakao oraz awokado
Absolutnym zamiennikiem słodyczy jest gorzka czekolada oraz pasta z kakao i awokado. Należy pamiętać, że im wyższa w produkcie zawartość kakao, tym lepiej (najlepiej kupować czekoladę, która ma powyżej 80% zawartości kakao). Interesującą propozycją jest także pasta z kakao i awokado, która w smaku przypomina delikatny krem czekoladowy. Można do niej dorzucić różne bakalie np. rodzynki czy orzechy.
Domowe muesli i granola
Domowe muesli i granola to kolejny zamiennik słodyczy, który można wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy mieć domu płatki owsiane, miód, orzechy oraz owoce suszone. Domową granolę i muesli można spożywać na sucho bądź z mlekiem czy jogurtem.
Pestki, nasiona oraz ziarna
Dobrym pomysłem na uzupełnienie luki po słodyczach lub jako zamiennik słodyczy sprawdzą się różnorodne pestki, ziarna oraz nasiona. Chociaż są troszkę mniej słodkie, aniżeli wyżej opisane propozycje, to zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. W dodatku stanowią świetną przekąskę w ciągu dnia, która redukuje uczucie głodu. Dietetycy zalecają sięgać po pestki dyni, konopi, słonecznika czy siemię lniane, nasiona chia oraz sezam i suszoną morwę białą.
Zamienniki słodyczy na diecie – co zamiast cukru?
Zamienniki słodyczy na diecie nie tylko obejmują różnego rodzaju zdrowe przekąski, lecz głównie podstawowy produkt kuchenny, jakim jest cukier. Najlepiej całkowicie zrezygnować ze spożywania i stosowania w kuchni cukru, jeśli jednak nie potrafimy tego zrobić powinniśmy znaleźć jakiś inny zamiennik cukru. Obecnie, istnieją dwa najbardziej popularne zamienniki słodyczy w formie cukru – ksylitom oraz erytrol (erytrytol). Wspomniane zamienniki cukru różnią się stopniem słodkości oraz ilością kalorii. Najmniej kaloryczny jest erytrytol, ale również najmniej słodki (1 gram dostarcza około 0, 4 kcal). Natomiast ksylitol w smaku jest troszeczkę słodszy, lecz bardziej kaloryczny (około 2, 5 kcal na 1 gram). Dla porównania 1 gram cukru to około 4-5 kcal. Wiele osób, jako zamiennik słodyczy stosuje również miód. Należy jednak podkreślić, iż pod względem kalorycznym miód nie różni się zbyt diametralne od samego cukru. Ogromna różnica polega natomiast na świetnych prozdrowotnych właściwościach miodu (np. wpływ na układ odpornościowy czy wydolność organizmu).