Olej konopny – zastosowanie i właściwości w kosmetyce naturalnej

0
76
Olej konopny w kosmetyce naturalnej

Olej konopny, nazywany również olej z konopi siewnej znany jej od tysięcy lat – stosowany był już przez nasze praprababki. Obecnie na nowo olej konopny zyskał ogromną popularność, gdzie stosowany jest na szeroką skalę w kosmetyce naturalnej, medycynie czy przemyśle. Olej z konopi posiada dobroczynny skład, co sprawia, że jest idealnym składnikiem do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych do skóry, włosów oraz paznokci. Co to jest olej konopny i jakie posiada drogocenne składniki? Dowiedz się, jakie posiada właściwości pielęgnacyjne i zastosowanie w kosmetyce naturalnej.

Co to jest olej konopny?

Olej konopny (INCI – Cannabis sativa Seed Oil) jest naturalnym składnikiem, który pozyskiwany jest z roślin konopi siewnej (Cannabis sativa).Pozyskuje się go na dwa sposoby: poprzez proces tłoczenia na zimno nasion konopi siewnej, które zostały pozyskane z ekologicznych plantacji (w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza) oraz poprzez proces ekstrakcji CO2 kwiatostanu konopi siewnej (w bardzo niskiej temperaturze oraz przy wysokim ciśnieniu). Według dermatologów i kosmetologów najlepsze właściwości wykazuje nierafinowany olej z konopi. Olej konopny posiada najczęściej zielono – żółty kolor.Konopia siewna jest to gatunek rośliny, który łudząco swoją budową przypomina inną roślinę tj. konopie indyjskie, nazywane potocznie marihuaną. Warto jednak podkreślić, iż konopie siewne całkowicie pozbawione są w swoim składzie istotnej substancji, która znajduje się w marihuanie tj. THC (tetrahydroksykanabinolu). Oznacza to, że olej konopny nie posiada właściwości psychotropowych.

Olej konopny – skład

Olej konopny to źródło drogocennych składników, które posiadają dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie człowieka. Co można znaleźć w składzie oleju konopnego?

  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – olej konopny niemal w 80 – 85% złożony jest z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – głównie z kwasu linolowego (z grupy kwasów omega 6) oraz alfa-linolenowego (z grupy kwasów omega 3). Dodatkowo, olej konopny posiada w składzie idealną proporcje kwasów ze wspomnianej grupy kwasów Omega (Omega 3 oraz Omega 6, która wynosi 3: 1), co wpływa korzystnie na metabolizm lipidów. Ponadto, zawiera kwas oleinowy oraz kwas gamma – linolenowy.
  • Aminokwasy
  • Przeciwutleniacze
  • Witaminy – olej konopny bogaty jest w drogocenne witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6), grupy A, grupy E oraz z grupy k, jak i witaminę D oraz witaminę C.
  • Minerały np. wapń, potas, fosfor, cynk, żelazo, magnez
  • Proteiny
  • Karoten
  • Fosfolipidy
  • Nasycone kwasy tłuszczowe np. kwas palmitynowy
  • Fitosterole
  • Canabidol
  • Terpenol

Kosmetyki naturalne, które w swoim składzie zawierają olej z konopi, zawierają najczęściej również mnóstwo substancji biologicznie aktywnych (czynnych). Olej konopny wraz z dodatkowymi czynnymi biologicznie składnikami wykazuje świetne właściwości o szerokim spektrum działania np. regeneracyjne, przeciwzapalne, antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz fotoprotekcyjne.

Właściwości pielęgnacyjne oleju konopnego

Dobroczynne właściwości pielęgnacyjne oleju konopnego sprawiły, iżznajduje się on w ścisłej czołówce pod względem dobroczynnego wpływu na skórę, paznokcie i włosy człowieka. Jak można się domyślić, wynika to głównie z jego drogocennego składu. Jakie właściwości w kosmetyce naturalnej wykazuje olej z konopi?

  • Idealnie odżywia, głównie skórę zmęczoną i poszarzałą
  • Wpływa na poprawę elastyczności skóry
  • Świetnie nawilża oraz wygładza skórę, sprawia, że jest miękka w dotyku
  • Łagodzi stany zapalne skóry, podrażnienia skóry oraz niweluje świąd, który jest częsty przy atopowym zapaleniu skóry, alergii, łuszczycy czy innych dermatozach
  • Wpływa pozytywnie na uszkodzenia w strukturze międzykomórkowej skóry tj. wzmacnia barierę lipidową oraz rekonstruuje (odbudowuje) płaszcz hydrolipidowy naskórka, co realny wpływ na zminimalizowanie utraty wilgoci w skórze tj. redukuje TEWL, jak i umocnienie funkcji ochronnej naskórka
  • Zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju z konopi wpływa świetnie na utrzymanie dobrej kondycji skóry, jak i znacząco poprawia odporność na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych tj. słońca, mrozu, wiatru. Olej konopny zabezpiecza skórę przez szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego (głównie promieniowania UV) pełniąc rolę naturalnego filtra.
  • Wykazuje działanie regulujące wydzielanie sebum, przez co wspomaga pielęgnacje cery mieszanej, tłustej oraz trądzikowej (wspomaga terapie przeciwtrądzikową)
  • Przeciwdziała procesowi starzenia się skóry oraz przedwczesnemu pojawieniu się zmarszczek, regeneruje skórę
  • Niweluje przebarwienia skóry oraz wyrównuje koloryt
  • Rewelacyjnie wpływa na suchość skóry, niwelując przesuszenia
  • Olej z konopi nie posiada właściwości komedogennych, co ma swoje odzwierciedlenie w działaniu przeciwzapalnym oraz dzięki czemu nie wykazuje tendencji do zatykania porów
  • Wpływa na prawidłowe rogowacenie się naskórka tj. zewnętrznej warstwy skóry
  • Odżywia, regeneruje i wzmacnia płytkę paznokci
  • Olej konopny pełni rolę naturalnej ochrony przeciwsłonecznej włosów
  • Odżywia, regeneruje oraz wzmacnia włosy, jak i stymuluje ich wzrost
  • Dodaje blasku włosom, sprawia, ze łatwiej je rozczesać
  • Olej z konopi sprawdza się świetnie w walce z łupieżem skóry głowy
  • Olej konopny jest całkowicie bezpieczny dla małych dzieci (również niemowlaków)

Jakie zastosowanie w kosmetyce naturalnej ma olej konopny?

Olej konopny ze względu na swój drogocenny skład zyskał w ostatnich czasach wielką popularność. Znajduje on zastosowanie w kosmetologii, medycynie oraz przemyśle spożywczym. Olej z konopi może być stosowany w kosmetyce w czystej postaci bądź, jako składnik wielu różnorodnych kosmetyków np. konopnych balsamów do ciała, szamponów konopnych, kremów do twarzy, żelów pod prysznic czy mydeł, olejków konopnych do masażu, kosmetyków przeciwsłonecznych a nawet szminek oraz odżywek do paznokci. Olej konopny to rewelacyjny składnik kosmetyków naturalnych, które ostatnio podbijają rynek kosmetyczny. Kosmetolodzy podkreślają, że kosmetyki z olejem konopnym rewelacyjnie spisują się dla każdego rodzaju cery, głównie suchej, tłustej, trądzikowej i mieszanej. Dodatkowo, ze względu na dobroczynne właściwości oleju konopnego wykorzystuje się go także w kosmykach dla dzieci (również niemowląt). Olej konopny szybko się wchłania oraz nie pozostawia tłustego filtru na skórze.

Olej konopny ma swoje zastosowanie również w medycynie, a dokładniej w preparatach dermatologicznych. Jego holistyczne, wszechstronne działanie świetnie sprawdza się przy różnych problemach dermatologicznych np. różnorodnych dermatozach (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca).

 

Literatura:

  1. Siudem P., Wawer I., Paradowska K., Konopie i kannabinoidy, 2015.
  2. Jabłońska-Trypuć A., Czerpak R., Surowce kosmetyczne i ich składniki, 2008.
  3. Caputa J., Nikiel-Loranc A., Zastosowanie oleju konopnego w kosmetologii, w: Kosmetologia Estetyczna, 2019.
  4. Glinka M., Glinka R., Oleje roślinne w farmacji, kosmetyce i dietetyce., w: Glinka M., Glinka R., Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii, 2008.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj