Naturalne antybiotyki dostępne w każdym domu

0
16
Naturalne antybiotyki

Naturalne antybiotyki były wykorzystywane od zarania dziejów przez naszych przodków. Podobnie jak antybiotyki syntetyczne zwalczają skutecznie bakterie, a co za tym idzie chorobę, którą wywołały. Współcześnie, coraz częściej naturalne antybiotyki zyskują na popularności i trafiają pod lupę naukowców. Badania udowadniają, iż niektóre substancje zawarte w określonych produktach naturalnych antybiotyków są o wiele bardzie skuteczniejsze aniżeli specyfiki apteczne. Naturalne antybiotyki nie powodują antybiotykooporności oraz nie są toksyczne dlatego też, są uważane za bezpieczne dla człowieka organizmu. Sprawdź w naszym artykule, jakie naturalne antybiotyki wybrać, które są najsilniejsze oraz jakie posiadają dobroczynne właściwości. Wiedza na temat naturalnych antybiotyków jest szczególnie cenna w okresie jesienno – zimowym, gdzie różnorodne infekcje atakują z każdej strony. Zapraszamy do lektury.

Naturalne antybiotyki – czosnek

Liderem wśród naturalnych antybiotyków, które skutecznie zwalczają bakterie z całą pewnością jest czosnek. Przed pojawieniem się antybiotyków syntetycznych to właśnie czosnek pełnił rolę zapobiegawczą i leczniczą w wielu groźnych chorobach np. grypie. Nic dziwnego, gdyż badania pokazują, iż ten naturalny antybiotyk działa o wiele silniej aniżeli penicylina. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza miksturze pochodnych siarkowych. Jedną z tych substancji jest alliinia, która podczas zgniatania czosnku ulega rozpadowi na związek zwany aliicyna, który jest silnie bakteriobójczy i zapachowy. Oprócz tego związku, posiada on również ponad 100 innych związków chemicznych, które prozdrowotnie wpływają (wzmacniają odporność oraz działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie) na organizm człowieka np. inulinę, witaminę C, fosfor, magnez, żelazo czy potas. Czosnek jako naturalny antybiotyk jest bardzo skuteczny wobec bakterii Gram-ujemnych oraz Gram-dodatnich, co oznacza, że działa na szczepy bakterii rodzaju Salmonella, Klebsiela, Escherichia, Staphylococcus, Bacillus oraz wiele innych, jak i na niektóre rodzaje grzybów np. Candida albicans. Jego działanie porównuje się z działaniem tetracykliny, penicyliny czy erytromycyny. Zaleca się go spożywać między innymi przy przeziębieniu, zapaleniu gardła, zapaleniu zatok, grypie, zaburzeniach jelitowych. Systematyczne stosowanie czosnku obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie krwi, chroni przed nowotworami czy też obniża poziom ciśnienia krwi. Czosnek zaleca się jeść na surowo np. w formie sosu, gdyż wtedy posiada najlepsze właściwości zdrowotne. W zbyt dużych ilościach nie może być spożywany przez osoby, które przyjmują regularnie leki na rozrzedzenie krwi – czosnek może wzmocnić działanie przyjmowanych leków.

Naturalne antybiotyki – cebula

Cebula od wieków ceniona jest w medycynie naturalnej jako naturalny antybiotyk. Zawiera ona bardzo dużo cennych dla zdrowia substancji np. witaminę C, flawonoidy, kwercetynę, związki siarki, które mają działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe, jak i zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Naturalny antybiotyk, jakim jest cebula wzmacnia także odporność organizmu człowieka, wzmacnia kości, zmniejsza znacznie ryzyko zaćmi oraz jaskry, obniża poziom ciśnienia we krwi i cholesterolu, jak i zapobiega stanom zapalnym i redukuje wahania glukozy. Cebula bardzo dobrze zwalcza bakterie, dzięki substancjom lotnym np. fitoncydom, które są uwalniane podczas miażdżenia lub krojenia warzywa oraz związkom nielotnym zawartym w jej miąższu. Naturalny antybiotyk sprawdzi się w sytuacji zakażenia przewodu pokarmowego czy nieżycie górnych dróg oddechowych. Wykazuje ona ponadto działanie grzybobójcze, dlatego też warto spożywać ją nawet podczas przyjmowania syntetycznych antybiotyków. Cebule najlepiej spożywać na surowo, wtedy posiada ona najlepsze właściwości prozdrowotne. Poddana obróbce termicznej traci bardzo dużo cennych właściwości.

Naturalne antybiotyki – miód

Miód jest naturalnym antybiotykiem dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym (właściwości osmatyczne). Zawdzięcza je związkom takim jak lizozym, apidycyna, inhibina czy nadtlenek wodoru. Wymienione substancje potrafią zwalczać bakterie gram-dodatnie np. paciorkowce czy gronkowce oraz pałeczki gram-ujemne. Dodatkowo, miód ma świetny wpływ na laseczki wąglika, rzęsistka pochwowego, chorobotwórcze grzyby np. Candida czy prątki gruźlicy. Do codziennego menu najlepiej wprowadzić miód spadziowy z drzew szpilkowych, miód lipowy czy miód grykowy – zawierają one najwięcej substancji zwanej inhibiną. Miód jako naturalny antybiotyk ma działanie bakteriobójcze także dzięki enzymom np. lizozymie czy apidycynie, które pochodzą z gruczołów ślinowych pszczół. Dodatkowo, miód zawiera masę mikroelementów np. fosfor, potas, żelazo, chlor, wapń, magnez, kobalt, mangan, molibden czy witaminę A, witaminę B1, witaminę b2, witaminę b6, witaminę b12, witaminę C, jak i kwas foliowy, biotynę czy kwas pantotenowy. Ten naturalny antybiotyk najlepiej spożywać w postaci pierwotnej – najlepiej nie poddawać go obróbce termicznej, gdyż niszczy ona wtedy jego substancje aktywne.

Naturalne antybiotyki – propolis

Propolis inaczej nazywany również kit pszczeli służy pszczołom do zaklejania i wzmacniania szczelin w ulu. Propolis zawiera ponad 300 związków aktywnych (np. polifenol), które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Ten naturalny antybiotyk wykazuje silne działanie bakteriobójcze, jak i antywirusowe oraz przeciwgrzybicze. Kit pszczeli jest aktywny wobec dermatofitów, gronkowców, grzybów drożdżoidalnych, paciorkowców czy też wirusa opryszczki, grypy oraz zapalenia opon mózgowych. Naukowcy twierdzą, iż ten wspaniały naturalny antybiotyk ma również działanie antyoksydacyjne, witalizujące oraz immunostymulujące. Propolis jest idealny aby wzmocnić organizm człowieka oraz w leczeniu różnorodnych infekcji, paradontozy i stanów zapalnych dziąseł. Może również być z powodzeniem stosowany w chorobach układu pokarmowego czy w przypadku czyraków i wyprysków. Podczas jego spożywania należy jednak zachować czujność, gdyż jest silnie alergizujący i może wywołać różnorodne reakcje alergiczne.

Naturalne antybiotyki – grejpfrut

Ekstrakt z pestek grejpfruta to silny naturalny antybiotyk, dzięki zawartym w nim bioflawonoidom, witaminie C, limonoidom, sterolom roślinnym, tokoferolom, naringeninom oraz wielu innym drogocennym substancjom i minerałom. Wyciąg z pestek grejpfruta to skoncentrowany przeciwutleniacz oraz idealny środek antybakteryjny, jak i skuteczny środek przeciwwirusowy oraz przeciwgrzybiczny. Z powodzeniem można go stosować jako naturalny antybiotyk w chorobach przewodu pokarmowego, zakażeniach jamy ustnej, zakażeniach dróg oddechowych, zakażeniach skóry czy infekcjach grzybiczych. Ponadto, wykazuje działanie wzmacniające odporność organizmu człowieka. Badacze naturalnych antybiotyków z Uniwersytetu Medycznego (University od Texas Medical Branch) udowodnili, że ekstrakt z pestek grejpfruta jest w stanie zwalczyć ponad 800 różnorodnych szczepów bakterii oraz wirusów, jak i ponad 100 szczepów grzybów i sporą liczbę pasożytów.

Naturalne antybiotyki – jeżówka (echinacea)

Jeżówka purpurowa inaczej echinacea to roślina, która przyozdabia przydomowe ogródki. Jako naturalny antybiotyk stosowana jest od setek lat. Ma ona działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antywirusowe oraz przeciwgrzybiczne, gdyż w swoim składzie zawiera wiele ekstraktów leczniczych. Najsilniejsze substancje w niej zawarte tj. polisacharydy ora izobutyloamidy działają również immunostymulująco. Jeżówka purpurowa dostępna jest w postaci soku, wyciągu, herbaty, syropu czy kapsułek. Jako naturalny antybiotyk zaleca się ją spożywać przy spadku odporności, w infekcjach górnych dróg oddechowych, w stanach zapalnych. Echinacea pomaga skrócić czas trwania wielu chorób o podłożu zarówno bakteryjnym, jak i wirusowym. Badania opublikowane w czasopiśmie Journal of Biomedicine and Biotechnology pokazują, że ekstrakt z jeżówki zabija wiele różnorodnych bakterii np. Streptococcus pyogenes.

Naturalne antybiotyki – imbir

Imbir to rewelacyjny naturalny antybiotyk, który wspomaga leczenie różnorodnych infekcji bakteryjnych (np. udowodniono jego skuteczność walce z Listerią, Salmonella czy Campylobacter) i wykazuje działanie moczopędne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze oraz przeciwwirusowe. Ponadto imbir łagodzi dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną, bólami stawów i bólami mięśni, reguluje trawienie, zapobiega zatruciom pokarmowym czy pobudza prace żołądka do wydzielania soków trawiennych. Imbir poprawia także koncentrację i ukrwienie mózgu, jak i reguluje ciśnienie krwi. Jego dobroczynne właściwości biorą się z zawartych w nim substancji np. witamina C, witamina B2, witamina B1, potas, magnez, wapń czy olejki eteryczne, białko, błonnik itp. Specjaliści przypominają, iż imbir nie należy być spożywany przez dzieci poniżej 2 roku życia.

Naturalne antybiotyki – chrzan

Chrzan, głównie ten świeży, również jest naturalnym antybiotykiem, gdyż jest bakteriobójczy, grzybobójczy i wirusobójczy oraz przeciwbólowy i antynowotworowy, co pokazują badania biologów molekularnych (badania enzymologiczne i krystalograficzne). Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza zawartości w składzie lizozymu, alkoholu fenyloetylowego oraz fitoncyd. Są to enzymy bakteriobójcze, które w podobnej zawartości można znaleźć w jajach kurzych tj. białku jajka. Naturalny antybiotyk w postaci chrzanu sprawdza się w leczeniu chorób nowotworowych, zatok, przeziębieniu, grypy, gojeniu się ran. Ma działanie odkażające i wykrztuśne, dlatego też świetnie leczy infekcje górnych dróg oddechowych czy zapalenie oskrzeli. Ponadto, rewelacyjnie wzmacnia organizm, wspomaga leczenie anemii i niszczy wole rodniki.

Naturalne antybiotyki – kurkuma

Kurkuma, a dokładniej korzeń kurkumy to skuteczny naturalny antybiotyk, który wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz antynowotworowe. Badania dowodzą, iż kurkuma, a w zasadzie jej aktywny związek tj. kurkumina ma działanie stymulujące zanik komórek nowotworowych. Zapobiega więc rozwojowi nowotworów w organizmie, głównie raka sutka, żołądka, jelita grubego, wątroby czy też jajników oraz białaczki. Ponadto, ten naturalny antybiotyk ma działanie uodporniające i wzmacniające organizm. Jej spożywanie może przyczynić się do uniknięcia przeziębienia, bólów menstruacyjnych, problemów z układem trawiennym czy problemów z trudno gojącymi się ranami i bliznami. Najnowsze pomiary pokazują, iż kurkumina hamuje procesy zapalne w organizmie tak skutecznie jak nurofen.

Naturalne antybiotyki – cynamon

Cynamon to bardzo ceniona przyprawa, ale i naturalny antybiotyk o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybicznych oraz przeciwwirusowych. Wspiera on także funkcjonowanie układu odpornościowego. Cynamon zawiera masę składników aktywnych tj. olejek cynamonowy, epikatechinę czy aldehyd cynamonowy. Ten naturalny antybiotyk może być stosowany w połączeniu z innymi naturalnymi składnikami np. miodem. Cynamon poprawia pracę układu trawiennego, pobudza krążenie, obniża poziom cukru we krwi oraz oczyszcza organizm z toksyn oraz złogów. Warto po niego sięgnąć w czasie gdy jesteśmy przeziębieni, gdyż wykazuje działanie rozgrzewające.

Naturalne antybiotyki – aloes

Sok z aloesu lub też zmiksowany miąższ aloesu to świetny naturalny antybiotyk, który stymuluje układ immunologiczny, powodując tym samym wzrost produkcji przeciwciał oraz wzrost liczby limfocytów we krwi człowieka. Badania pokazują, iż ma również działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, regenerujące i łagodzące, hipoglikemiczne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Ponadto, przyśpiesza skutecznie gojenie się ran czy blizn. Ten naturalny antybiotyk swoje właściwości zawdzięcza cennym składnikom, które są zawarte w jego liściach tj. tanina, saponina, steroidy, witamina E, witamina C, flawonoidy, karotenoidy, terpeoidy itp. Poleca się go osobom o obniżonej odporności czy osobom przeziębionym. Wykazuje on także działanie pobudzające apetyt oraz przeczyszczające.

Naturalne antybiotyki – żurawina

Żurawina wykazuje bardzo silne właściwości antybakteryjne, dlatego też zalicza się ją do naturalnych antybiotyków. Zawiera ona w swoim składzie dobroczynne składniki np. kwas hipurowy oraz proantocyjanidy. Zaleca się spożywanie tego naturalnego antybiotyku podczas zakażenia dróg moczowych (wywołanych bakterią E. coli) oraz podczas walki z próchnicom oraz chorobami dziąseł. Ponadto, zmniejsza ona rozwój wrzodów żołądka, zmniejsza ryzyko zawału, zapobiega chorobom nowotworowym. Bardzo podobnie jak inne naturalne antybiotyki, sok z żurawiny przeciwdziała tworzeni się zakrzepów czy chorobom serca.

Naturalne antybiotyki – lapacho

Lapacho to nic innego jak kora drzewa no nazwie Lapacho, która jest słynna ze swoich właściwości przeciwwirusowych, przeciwgrzybicznych oraz antybakteryjnych. Suszona kora drzewa uznawana jest za naturalny antybiotyk od wielu wieków. Najnowsze badania wykazały, iż kora drzewa lapacho zawiera magnez, wapń, żelazo, potas oraz mangan. Ponadto, zawiera składniki aktywne tj. lapachol oraz beta-lapachon. Napar z kory drzewa lapacho stosuje się w chorobach, które są wywołane przez bakterie, grzyby oraz wirusy. Kobiet w ciąży oraz karaimce piersią, jak i małe dzieci nie powinny pić specyfiku z kory drzewa lapacho.

Naturalne antybiotyki – oregano

Oregano (lebiodka pospolita) a dokładniej olejek z oregano to przyprawa, która oprócz walorów smakowych posiada także udowodnione działanie lecznicze. Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Georgetown udowodnili, że dzięki zawartości w oregano związków fenylowych, olejku eterycznego, antyoksydantów i innych dobroczynnych substancji posiada ono działanie grzybobójcze oraz bakteriobójcze. Oregano działa na różnorodne bakterie oraz pleśni tj. bakterie E.coli, kropidlaka, gronkowca złocistego czy grzyby Candida albicans. Naukowcy udowodnili również, że ten naturalny antybiotyk zwalcza bakterie oraz grzyby podobnie jak syntetyczne antybiotyki np. penicylina czy wankomycyna.

Naturalne antybiotyki – dzika róża

Owoce dzikiej róży również są uważane za naturalny antybiotyk. Bogata zawartość witaminy C jest zbawienna dla układu odpornościowego człowieka (spożycie tylko 3 owoców dzikiej róży zapewnia 100% zapotrzebowania dziennego). Działają one wzmacniająco na organizm, przeciwprzeziębieniowo oraz uzupełniają niedobór witamin, głównie w okresie jesienno-zimowym.

Naturalne antybiotyki – czarny bez

Kwiaty, jak i owoce czarnego bzu stanowią surowiec leczniczy stosowany powszechnie w leczeniu przeziębienia. Kwiaty czarnego bzu, zawierające związki flawonoidowe np. rytozyd czy kemferol oraz pochodne kwercetyny skutecznie łagodzą objawy kataru, kaszlu czy gorączki. Natomiast owoce bzu czarnego zawierają kwasy organiczne, pektyny, antocyjany, witaminę C oraz witaminy z grupy B, co sprzyja wspieraniu odporności oraz działaniu przeciwzapalnemu. Ważne jest, że świeże owoce zawierają substancje toksyczną, która zostaje unieszkodliwiona przez obróbkę termiczną. Owoce czarnego bzu z pewnością są naturalnym antybiotykiem.

Naturalne antybiotyki – kwiatostan lipy

Kwiatostan lipy uznawany jest za powszechnie stosowany naturalny antybiotyk. Ma on działanie przeciwzapalne oraz powodujące dużą potliwość, co sprzyja obniżeniu wysokiej temperatury ciała. Świetnie sprawdza się przy przeziębieniu czy infekcji górnych dróg oddechowych, gdyż ma działanie powlekające na drogi oddechowe (wynika to z obecności związków śluzowych w surowcu, co sprzyja łagodzeniu kaszlu i chrypki). Kwiatostan lipy można kupić w postaci herbatki, soku, pastylek do ssania czy proszku do zaparzenia.

Naturalne antybiotyki – goździkowiec korzenny

Goździkowiec korzenny czyli potocznie goździki, są często stosowane jako naturalny antybiotyk w okresie jesiennym oraz zimowym. Oprócz walorów smakowych posiadają one dobroczynne właściwości dla zdrowia. W ziołolecznictwie najpopularniejszy jest w stosowaniu olejek goździkowy, który składa się eugenolu (95%). Eugenol to substancja z grupy terpenów, który ma działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Naturalny antybiotyk działa przeciwbólowo, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczno oraz przeciwzapalnie. Ponadto, goździki pomagają w odstraszaniu much i komarów.

Naturalne antybiotyki – bylica piołun

Bylica piołun nazywana potocznie piołun stosowana jest w medycynie naturalnej od wielu lat, jako naturalny antybiotyk. Niegdyś piołun był stosowany jako lek moczopędny, żółciopędny oraz obniżający gorączkę. W czasach dzisiejszych używa się go jako środek poprawiający i stymulujący trawienie. Badania pokazują, iż wykazuje on również działanie grzybobójcze oraz bakteriobójcze. Bylica piołun swoje cenne właściwości zawdzięcza zawartości w swoim składzie garbników. Kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby mające wrzody żołądka nie powinny zażywać piołunu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj