Elastyna – zastosowanie i właściwości elastyny w kosmetyce

0
50
Elastyna

Elastyna jest bardzo często nazywana eliksirem młodości, który ma właściwości zatrzymania procesu starzenia się. Posiada ona mnóstwo dobroczynnych właściwości oraz obszerne zastosowanie w kosmetyce. Elastyna w sposób naturalny występuje w skórze człowieka, jest jej istotnym składnikiem. Badania pokazują, iż jest ona całkowicie bezpieczna i skuteczna dla organizmu, wręcz pożądana. Co to jest elastyna? Jakie elastyna ma zastosowanie w kosmetyce oraz jakie właściwości posiada? Na postawione pytania odpowiedź zostanie zawarta w tekście. Zapraszamy do lektury.

Co to jest elastyna?

Elastyna jest to strukturalne białko budulcowe włókien elastycznych, które wytwarzane jest przez fibroblasty. Elastyna znajduje się między innymi w tkance łącznej, skórze, więzadłach, płucach, sercu oraz naczyniach krwionośnych. Pełni ona bardzo ważną rolę w organizmie człowieka, gdyż nadaje tkankom elastyczności i sprężystości tj. pozwala powrócić tkankom do stanu pierwotnego po ich ściśnięciu czy rozciągnięciu. Wszystkim ruchom mięśni ciała np. mięśni twarzy towarzyszy praca włókien elastynowych. Elastyna jest produkowana samoistnie przez organizm człowieka do około 25 roku życia, następnie proces produkcji powoli zaczyna zmniejszać intensywność, aby około 50 roku życia całkowicie zaniknąć. Włókna elastynowe wyprodukowane po tym wieku zaczynają zanikać, co ma bezpośrednie przełożenie na stan skóry tj. skóra traci swoją dotychczasową elastyczność i sprężystość. Zatrzymanie procesu produkcji elastyny sprawia, iż skóra się starzeje. Niestety, nie możemy całkowicie zahamować procesu degradacji elastyny, gdyż odbywa się on w sposób naturalny, zgodnie z cyklem biologicznym organizmu człowieka, możemy jednak skutecznie go spowolnić poprzez uzupełnienie niedoborów.

Elastyna – właściwości i działanie

Elastyna uważana jest za naturalny elastomer tj. substancje, która działa podobnie do gumy i przywraca pierwotną formę skórze, jeśli ulegnie ona jakimkolwiek zmianom np. ściśnięcie. Swoje właściwości elastometryczne zawdzięcza desmozynie oraz izodesmozynie w niej zawartej. Związki te powodują, że włókna elastyny mają zdolność rozciągania aż do podwójnej długości (w czasie procesu ich intensywnej produkcji). Działanie to powoduje, iż elastyna nadaje skórze jędrności oraz elastyczności. Zapewnia ona także witalność oraz wygładza małe zmarszczki. Dodatkowo, różnorodne aminokwasy aromatyczne zawarte w elastynie sprawiają, iż ma ona zdolność wchłaniania promieniowania UV. Posiada ona również umiejętność absorbowania wilgoci, co przekłada się na rewelacyjne nawilżenie tkanek. Dzięki właściwościom nawilżającym, tworzy ona tzw. higroskopijny filtr na skórze, który chroni ją przed szybkim schnięciem i utratą wilgotności. Elastyna wykazuje właściwości chroniące skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i chemicznymi. Co więcej, elastyna wspomaga regenerację i odbudowę włosów oraz paznokci. Podsumowując, można śmiało stwierdzić, iż elastyna:

  • Cechuje się wysokim poziomem higroskopijności, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej wilgotności skóry
  • Przywraca barierę naskórka, dzięki predyspozycją do wiązania wilgoci ze skórą
  • Idealna do pielęgnacji każdego rodzaju skóry (dojrzałej, tłustej, mieszanej, suchej itp.)
  • Aminokwasy w niej zawarte posiadają zdolność regulowania powstawania łoju 9kontrola produkcji sebum)
  • Nie powoduje zatykania porów oraz rewelacyjnie wpływa na skórę trądzikową
  • Zapewnia efekt liftingu, elastyczność, jędrność oraz wygładza skórę
  • Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe

Elastyna w kosmetyce

Elastyna w kosmetyce jest stosowana na szeroką skalę – w formułach odżywczych mających dobroczynny wpływ w pielęgnacji skóry ciała oraz twarzy, liniach kosmetyków przeciwmzmarszczkowych oraz seriach hamujących proces starzenia, jak i aktywnych koncentratach i surowicach. Elastynę można również spotkać w składzie produktów do stylizacji i pielęgnacji włosów, maseczek, odżywkach, jak i formułach medycznych. Jest także składnikiem niektórych kolorowych kosmetyków. W jakich produktach znajdziemy elastynę w kosmetyce?

  • Kremy do twarzy, toniki, mgiełki, balsamy

Najczęściej stosuje się elastynę w kosmetykach pielęgnacyjnych w stężeniu od 2 do 10%. Głównie stosowana jest w kosmetykach dedykowanych dla cery dojrzałej, suchej raz odwodnionej.

  • Lakiery do paznokci

Dzięki obecności elastyny w produkcie, staje się on bardziej elastyczny podczas nakładania oraz ma zdolność do dłuższego utrzymywania się na płytce paznokcia. Ma ona również działanie odbudowujące na płytkę paznokcia. Dodatkowo, wzmacnia ją, chroni przed uszkodzeniami.

  • Żele do mycia, mydła oraz szampony

Elastyna wykazuje właściwości łagodzące różnorodne alergie i podrażnienia, dlatego też stosowana jest na szeroką skalę w różnorodnych produktach.

  • Tusze do rzęs

Elastyna w formie sproszkowanej nadaje rzęsom piękny blask i połysk, wydłuża je i pogrubia.

  • Bazy do makijażu, korektory, szminki itp.

Zastosowanie elastyny kosmetykach kolorowych sprawia, iż są one bardziej łagodne oraz przyjazne dla skóry.

  • Suplementy diety

Elastyna jest składnikiem wielu suplementów, aby wspomóc proces regeneracji od wewnątrz. Najczęściej występuje w połączeniu z kwasem hialuronowym i kolagen, tworząc idealne połączenie. Świetnie wpływa na stan skóry oraz poprawia funkcjonowanie stawów.

W kosmetologii najczęściej używana jest elastyna, która ma pochodzenie zwierzęce – otrzymuje się ją z naczyń krwionośnych oraz skór ssaków i ptaków.

Elastyna – jak ją stosować?

Elastyna zaczyna zanikać w skórze człowieka już około 25 roku życia, w momencie, kiedy nie jesteśmy jeszcze w stanie wizualnie tego zauważyć. W celu opóźnienia procesu starzenia się skóry raz pięknego, młodego wyglądu warto inwestować w produkty i kosmetyki, które w swoim składzie zawierają elastynęElastyna występuje również w formie płynnej, jako osobny produkt. Regularne stosowanie kosmetyków ją zawierających przyczyni się do:

  • Spłycenia blizn i zmarszczek
  • Wyrównania kolorytu skóry
  • Intensywnego nawilżenia skóry
  • Zniwelowania nieestetycznych cieni i worków pod oczami
  • Zmniejszenia widoczności cellulitu
  • Ujędrnienie skóry na ciele, w tym również biustu wraz z jego uniesieniem
  • Zabezpieczenia skóry przed uszkodzeniami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj